Intermittent Fasting ni apa sebenarnya? Adakah ia sejenis diet ? Yang sebenarnya Intermittent Fasting atau IF ni bukan diet. Sebab dalam teknik Intermittent Fasting tidak ada diberitahu secara specific apa yang boleh dimakan apa yang tak boleh dimakan. Malah dalam teknik Intermittent Fasting langsung tidak disuruh untuk kita cut calory atau calory deficit.

Intermittent Fasting ini sebenarnya ialah pattern pemakanan atau jadual makan kita setiap hari yang diatur bila masa kita boleh makan, dan bila masanya kita kena berhenti makan (berpuasa). Kerana itulah teknik ini dinamakan Intermittent Fasting atau PUASA SECARA BERKALA dalam tempoh 24 jam.

Kenapa Intermittent Fasting Bagus Untuk Kurus dan TURUNKAN Berat Badan Dengan Cepat

Ketika seseorang menjalankan teknik INTERMITTENT FASTING, 2 hormone utama dalam tubuh manusia iaitu GROWTH HORMONE dan INSULIN akan terkesan. Kedua-dua hormon ini amat penting dalam fungsi metabolisme gula dan pembakaran lemak menjadi tenaga. Bermakna kedua-dua hormon ini adalah hormon kurus

 

Dalam tubuh manusia ada 6 hormone utama yang berfungsi sebagai hormon pembakar lemak atau FAT BURNING HORMONES iaitu : thyroid hormones, adrenaline, glucagon, adiponectin, the androgenic hormones (DHEA and testosterone) and the growth and rejuvenation hormones (growth hormone and acetylcholine)

Ketika seseorang menjalankan teknik INTERMITTENT FASTING, ada 2 hormone utama akan terkesan

 

Manfaat Kebaikan Intermittent Fasting Untuk Kurus Dan Sihat

Menguatkan Sistem Immune Semulajadi Tubuh

Dengan teknik Intermittent Fasting yang betul dan konsisten, sistem immune tubuh akan memulihkan semula sistem immune yang terjejas akibat gaya hidup yang tidak sihat dan inflammation. Sel Darah Putih akan terbentuk dengan sihat malah stem sel pun akan meningkat.

Malah ketika berpuasa lebih dari 16 jam tubuh akan menjalankan AUTOPHAGY iaitu proses tubuh badan “memakan” protein pada bahagian sel dan tisu badan yang rosak atau yang telah lama.

Menggalakkan penghasilan Growth Hormone

Growth Hormone atau Hormone Pertumbuhan Sihat sebanyak 2000% semasa proses intermittent Fasting sedangkan semasa bersenam hanya 700% hormon ini dihasilkan.

Growth hormone ini memainkan peranan yang sangat penting dalam proses fat burning / pembakaran lemak dan juga anti aging atau awet muda.

Dalam tubuh manusia ada 6 hormone utama yang berfungsi sebagai hormon pembakar lemak atau FAT BURNING HORMONES iaitu : thyroid hormones, adrenaline, glucagon, adiponectin, the androgenic hormones (DHEA and testosterone) and the growth and rejuvenation hormones (growth hormone and acetylcholine) 

Dan dari semua 6 hormon fat burning ini, Growth Hormone ini adalah yang paling berperanan dalam proses pembakaran lemak dan pembinaan otot.

 

Meningkatkan Hormone Testosterone Lelaki Sehingga 180%

 

Hormon Testosterone penting untuk

Memperbaiki Mood Dan Mengurangkan Anxiety serta depression

Semasa menjalankan IF, perut akan menghasilkan lebih serotonin dan ini menjadikan mood seseorang semakin baik

 

Menghasilkan Semula Sel Otak Dan Memperbaiki Keadaan

Sel Otak telah terbina sejak dalam kandungan dan berhenti dihasilkan pada umur tertentu setelah sel otak berkembang sepenuhnya. Sel otak juga mudah rosak dengan gaya hidup yang tidak sihat, pemakanan yang tidak sihat, tidur yang tidak teratur. Semua ini menyebabkan otak merosot. Kini keadaan otak yang merosot boleh dipulihkan bila seseorang menjalani intermittent fasting, sel otak akan dipulihkan semula.